Facebook-Guide

Klicka INTE ja direkt när du får en vänförfrågning på Facebook!!
Man bör alltid vara försiktig när man besvarar vänförfrågningar från totalt okända människor på Internet. Man ska överhuvudtaget vara försiktig med sitt konto och vilka uppgifter man delar med sig av.
Det är inte bara romansbedragare du kan råka ut för det finns även de som fiskar efter personuppgifter att använda i andra syften, exempelvis identitetsstöld.
 

Här är en kort guide med frågor som du bör ställa dig själv:
 
1. Känner du personen?
Får du vänförfrågningar från totalt okända människor, personer som du inte ens har några gemensamma vänner med? Klicka inte direkt på ”Acceptera” utan dubbelkolla alltid en personens sida för att se vilka vänner och vilka grupper personen är med i.

 

2. Varför vill personen vara vän med dig?
Finns det några gemensamma intressen? Gemensamma bekanta eller något annat som kan förklara varför en helt främmande person, som kanske inte ens talar/förstår, svenska vill vara vän med dig?

 

3. Hur gammalt är kontot?
Falska konton är i regel väldigt nyskapade eftersom de snabbt rapporteras och tas bort. Det har få bilder och få eller inga inlägg.

 

4. Hur många vänner har kontot?
Kolla in vilka vänner personen har. Falska profiler har oftast få eller inga vänner. Falska profiler har även ofta vänner som är misstänkt lika profilen själv. Är vännerna dessutom nästan uteslutande är av motsatt kön bör du nog dra öronen åt dig.

 

5. Använder personen en alltför perfekt profilbild?
Får du en vänförfrågan från en person med en misstänkt tillrättalagd, perfekt profilbild kan det vara ett varningstecken. Det kan vara en stulen bild, t.ex professionell från en bildbyråbild. Ofta används stulna bilder på kvinnliga fotomodeller eller privata bilder på manliga militärer som tjänstgjort utomlands .

 

4. Har personens profilbild, och andra porträttbilder, publicerats någonstans tidigare?
Bildsök profilbilden och även de andra bilderna. Då får du fram alla webbsidor en bild har lagts upp på.
I Google Chrome är det enkelt att bildsöka: högerklicka bara på bilden och välj ”Sök på Google efter den här bilden”. Du kan också gå in på Google Bilder, klicka på den lilla kameran och ladda upp en egen bild att söka efter eller helt enkelt skriva in webbadressen till bilden i sökfältet.
Surfar du på mobil anänder du istället Google Reverse Image Search for Mobile.
Du kan också bildsöka via tjänster som Imageraider och TinEye som fungerar på ungefär samma sätt.

 
——————————————————————
 
Läs mer:

”Bedragare kan ligga bakom vänförfrågningar”
Unga, snygga tjejer vill lägga till dig som vän på Facebook. Men se upp. Det kan vara ett första steg i ett försök att lura dig på pengar.– Man ska radera direkt och naturligtvis inte upprätthålla kontakten, säger Bengt-Åke Nilsson, förundersökningsledare på bedrägerisektionen på polisen i region Väst.
Till artikeln i GP

 

”Se upp för falska vänförfrågningar på Facebook – 6 sätt att avslöja fejkkontot”
Till artikeln i M3

 

””Har du fått en skum vänförfrågan på Facebook? Det kan handla om det här”
Allt fler människor i Sverige har fått vänförfrågningar från okända personer. Kontona är ofta falska, och försöker lura in användarna på tvivelaktiga dejtingsajter.
Till artikeln i Metro

 

”Experten varnar för mystiska vänförfrågningarna på Facebook”
Får du många vänförfrågningar från Facebook från totalt okända människor? Då ska du tänka på det här.
Till artikeln i Expressen