Nyhetsartikar om dejtingbedrägerier

 

”Bedragna på kärleken — och pengarna”.
Efter att ha blivit intervjuad av en reporter på TT så omnämns denna blogg i ett flertal olika tidningar, bl.a: Aftonbladet, Barometern, Borås Tidning, Blekinge Läns Tidning, GP, Helsingborgs Dagblad, Kristianstadsbladet, Metro, Smålandsposten, Trelleborgs Allehanda, VLT, Ystads Allehanda m.fl.

 

”De stal hans identitet”. Intervju med mej i Skövde Nyheter 18 nov 2013
Kärleksbluffar och romansbedrägerier på internet är en gigantisk lukrativ bransch. Det menar Catharina Rimfalk som startade en blogg för att varna andra, när hennes väninna råkade illa ut. ”Människor far riktigt illa och hur stort mörkertalet är vågar man knappt tänka på.” Hon har sammanställt artiklar och berättelser i sin blogg ”Dejtingbedrägerier på nätet”.  Man kan även ta del av information, råd och tips. Dessutom finns en fotosök-funktion där foton kan laddas upp för att se om identiteten har förekommit i bedrägerier tidigare.
Till artikeln »

 

”Träffade kärleken på match.com – lurades på nära 1,5 miljoner”
De båda Malmöborna hoppades att de funnit kärleken via dejtingsajten Match.com. I själva verket blev båda sol- och vårade på hundratusentals kronor.
– ”Det var otroligt jobbigt. Jag har försökt lägga det bakom mig, säger en kvinna i 60-årsåldern.”
Till artikeln »

 

”Så luras dejtingsajterna med fejkade profiler” | SVT Nyheter
Antalet anmälningar och klagomål från konsumenter mot dejtingsajter har ökat kraftigt de senaste åren. En ny typ av klagomål rör fejkade profiler som konsumenterna misstänker skapas av dejtingsidorna själva. Plusredaktionen hittar också fler hemsidor som erbjuder dig som vill skapa eller redan äger en dejtingsajt att köpa påhittade profiler billigt. För bara några dollar kan man köpa ett hundratal profiler, som ett sätt att blåsa upp medlemsantalet på tjänsten.
Till artikeln »

 

”Dejtingsajter anställer chattoperatörer” | SVT Nyheter
Mindre seriösa dejtingsajter anställer personal att chatta med medlemmar under falska identiteter. Det visar en granskning från SVT:s konsumentredaktion Plus. När Plus undersöker påståendena visar det sig att det finns firmor som anställer så kallade chattoperatörer för att svara på kontaktsökande sajtmedlemmars meddelanden. Syftet är att tjäna pengar, antingen genom att få folk att stanna i ett abonnemang eller genom att ta betalt per skickat/öppnat meddelande.
Till artikeln »

 

”Svt Plus granskar – Dejtingbluffarna | SVT Play”
Nätdejting, del 1 av 3. Många söker kärleken på nätet men alla singlar därute är inte vad du tror. Sanne Olsson hitta både falska profiler, uppblåsta medlemsantal och anställda chattoperatörer som svarar på kärlekstörstande personers meddelanden då hon granskar dejtingsajterna.
Till SvtPlay »

 

”Svt Plus granskar – Dejtingbluffarna | SVT Play”
Ditt kärleksliv – en handelsvara. Nätdejting, del 2 av 3. Tinder, Happn och Grindr är tre stora dejtingappar. Sanne Olsson granskar hur de delar dina uppgifter vidare och konstaterar att inte ens det mest privata är längre särskilt privat.
Till SvtPlay »

 

”Eva-Maria blev lurad av dejtingbedragaren”
När Eva-Maria Hedin, 55, träffade en man på nätet kom de snabbt nära varandra. De träffades på Match – började mejla Men plötsligt dök frågan om pengar upp – och hon blev lurad.
– ”Jag visste att jag gav mig in i ett vågspel, säger Eva-Maria Hedin. Nu har hon och en väninna släppt romanen ”Scam story”.
Till artikeln »

 

”Bedragare på Tinder lurade Åsa på 140.000 kr”
I våras började Åsa prata med en okänd man på dejtingappen Tinder. Fyra månader, otaliga sms och telefonsamtal senare hade han lurat henne – på över 140.000 kronor.
Nu vill hon varna andra. – Jag skäms. Jag ville hjälpa den här personen men i stället fick jag en dyr läxa.
Till artikeln »

 

”Kvinnorna föll offer för ”drömkillen” på Tinder”
Den 32-årige sol-och-våraren misstänks för att under flera år lurat kvinnor på pengar och kontouppgifter. Han raggade upp kvinnorna på nätdetjningsajter som match.com och Tinder. På nätet har flera personer varnat för mannen som kallar sig ”Jason” och som kapat andra mäns identitet i jakten på kvinnor.
– Han lagade mat och städade. Han visste vad han skulle göra, han var en drömkille liksom, säger en av de drabbade kvinnorna.
Till artikeln »
Till bloggen som varnar för honom och drabbade berättar »

 

”Sol-och-vårare på Tinder får fängelse”
32-årigen stal en identitet och började ragga upp kvinnor på nätet. Nu döms mannen till 1 år och 4 månaders fängelse för flera fall av bedrägerier och ID-kapningar av Södertörns tingsrätt.
– Det är bra att han döms så att han inte kommer ut direkt och gör om det mot någon annan tjej, säger en av 32-åringens offer.
Till artikeln »

 

”Rekordmånga anmäler dejtingsajter”
Att söka kärleken på nätet kan bli en dyr historia. Snåriga avtal kan leda till dyra prenumerationer som är svåra att avsluta, och klagomålen mot dejtingsajterna ökar lavinartat, skriver SVT Nyheter. När du ser ett erbjudande som är gratis eller verkar ha otroligt lågt pris så borde det ringa en liten varningsklocka för dig som konsument. Någonstans måste ju någon betala, säger Jolanda Girzl, enhetschef på Konsument Europa.
Till artikeln »

 

Falska ”amerikaner” lurar äldre på nätet.
Kvinna blåstes på en miljon av falsk ”amerikan” på nätet. Den vänlige amerikanen charmade den skånska kvinnan på Facebook till den grad att hon förde över en miljon kronor åt honom. Sedan hörde han aldrig av sig igen och nu varnar polisen för de fräcka bedragarna som siktar in sig på kvinnor.
– Det är inte alltid kärlek de är ute efter. Ofta är det pengar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen. Kvinnor pekas ut som måltavlor för de förslagna bedragarna som härjar på nätet. De tar kontakt med kvinnorna via Facebook och förmår offren att föra över pengar åt dem.
Till artikeln »

 

Flera överfall efter falska dejter via dejtingappen Grindr.
På kort tid har flera personer överfallits i Uppsala efter att ha stämt träff via dejtappen Grindr. En man har blivit brutalt knivhuggen och en annan bunden i sin bil,skriver Uppsalatidningen. – Tillvägagångssättet är likartat. Ett falskt konto läggs upp på den här dejtingappen och sedan kontaktas rån­offren där de luras till ett möte. Det här är ett enkelt sätt för rånarna att lura sina offer. Jag arbetar med tre fall som skett på liknande vis, säger Thomas Bälter Nordenman, åklagare. Han misstänker att mörkertalet är stort.
Till artikeln »

 

Polisen varnar för fejkad kärlek på nätet
Polisen i Värmland har sett en ökning av bedrägerier, där en fejkad kärleksrelation leder till överföring av stora summor pengar. – Vi har ärenden där personer har blivit av med flera hundra tusen kronor och över en halv miljon kronor i vissa fall, säger polisens bedrägerigrupp i Värmland. Enligt polisen hittas offren via sociala medier. Där etableras en kontakt, som fördjupas under lång tid. När man nått en förtroendefull status i ”förhållandet” börjar lurendrejerierna där bedragaren får den utsatte att föra över pengar för olika ändamål.
Till artikeln »

 

Så undviker du kärleksbedrägeri på nätet. ”Singelforskaren” vet varför vi trillar dit
Andreas Henriksson, ”singelforskare” vet varför vi trillar dit – Man måste ha en grundläggande tillit, annars blir det svårt att dejta. Och då finns det goda förutsättningar för den som vill luras, säger Andreas som doktorerat på singellivet vid Karlstads Universitet. – Längden på en konversation behöver inte nödvändigtvis inte betyda att en person inte bedrar. Vi har en norm om att långvariga konversationer innebär att vi har något genuint på gång. Men jag tror man måste se bakom det, säger han.
Till artikeln »

 

Bedragare på Tinder lurade Åsa på 140.000 kronor
I våras började Åsa prata med en okänd man på dejtingappen Tinder. Fyra månader, otaliga sms och telefonsamtal senare hade han lurat henne – på över 140 000 kronor, skriver Expressen. – Jag skäms. Jag ville hjälpa den här personen men i stället fick jag en dyr läxa, säger hon. Åsa är i 50-årsåldern, skild sedan flera år, har vuxna barn och ville gärna träffa någon. Hon testade Tinder, och fick genast kontakt med en engelsman i London. Åsa förstod inte att hon hade blivit bedragen förrän hon förgäves väntade på mannen på Arlanda.
Till artikeln »

 

Han stal mina pengar och mitt hjärta
Katarina var änka och saknade en man att dela sitt liv med. Hon träffade Tom via en dejtingsajt. — ”Han var en amerikansk soldat som precis som jag hade en ganska enkel profil. Han var skild från en svensk kvinna, hade barn och hade varit bosatt i Borås.” Hon blev hon blixtförälskad och när han behövde pengar för att hjälpa sina barn och en sjuk släkting kändes det som en självklarhet att hjälpa honom. När hon en gång börjat skicka pengar kändes det inte lika svårt att fortsätta och hon fortsatte skicka pengar i omgångar, snart var summan uppe i en halv miljon kronor.
Till artikeln »

 

”Gav 3,8 miljoner till påhittad kvinna.
De tre männen trodde att de hjälpte en svensk kvinna som hamnat i ekonomiskt trubbel efter en skilsmässa i Österrike. Men kvinnan som kallades ”Britt-Marie” ska enligt polis och åklagare aldrig ha existerat. Tillsammans betalade de in närmare 3,8 miljoner kronor för att lösa kvinnans ekonomiska bekymmer. När skilsmässan blev klar i Österrike skulle ”Britt-Marie” också ”vara god för omkring 10 miljoner kronor. Nu åtalas en 31-årig man vid Varbergs tingsrätt för grovt bedrägeri och tre andra personer som också upplåtit sina konton för transaktionerna.
Till artikeln »

 

Mikael lurades på 300.000 kronor.
Mikael trodde att han hittat kärleken och skulle få leva ett rikt och lyckligt liv med henne. I stället slutade det med skulder på hundratusentals kronor. Som nyseparerad skapade Mikael en profil på dejtingsidan Badoo i november 2013. En amerikansk kvinna visade snabbt intresse för honom.Hon gav Mikael uppmärksamhet och komplimanger. Några dagar senare skulle hon åka till Istanbul, och det var där problemen började. Första gången bad hon om 100 euro.-”Jag tänkte att det kan jag väl ställa upp med, även om jag vet mycket väl att man inte ska gå på sådana här saker, säger Mikael.”
Till artikeln »

 

Hon blev romansbedragarens offer – hoppas hjälpa andra.
Malou, 45, skulle aldrig gå på det sa hon innan. Men så trillade hon dit. ”Bedragarna är så duktiga på vad de gör, det är ju deras jobb. ”Min” bedragare påstod sig vara militär från Afghanistan, säger Malou, som själv fått andra att syna bluffen – och polisen hoppas också att anhöriga ska kunna hjälpa offren för romansbedrägerier.
Till artikeln »

 

Falska generaler lurar dalakvinnor.
Det kallas ”romansbedrägeri”. Dataålderns sol och vår-bedragare. På nätet är de ofta amerikanska militärer i hög befattning. Eller affärsmän. Som på dejtingsajter träffar kvinnor som låter sig övertygas om deras kärlek. Så fastnar de i bekymmer. – Det finns exempel på kvinnor som förlorat allt de ägt och sen också satt sig i skuld, säger Staffan Friberg vid polisens ekorotel.
Till artikeln »

 

Så blir folk bedragna på kärleken – och pengarna.
Bedragare letar efter offer som har ett värkande hjärta och en svällande plånbok. Varje vecka anmäls minst ett romansbedrägeri. Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter, berättar hur bedragarna jobbar: ”De är organiserade, kontaktar en stor mängd potentiella offer på sociala medier och dejtingsajter, bygger upp förtroendet under lång tid, och frågar slutligen om offret kan bidra med allt från några tusenlappar till miljoner kronor.”
Till artikeln »

 

Utstuderade bluffen på sex- och dejtingsajt.
De svenskspråkiga dejting- och sexsajterna lockar med garantier om erotiska möten. Men allt är ett sätt att vilseleda och bedra ensamma människor. När GT skapar ett konto på en av sajterna trillar det direkt in inviter från kvinnor. Deras meddelanden är dolda – tills användaren betalar för att läsa dem. Då visar det sig att kvinnorna inte existerar. Det vittnar flera svenska män om.
Till artikeln »

 

”Felicia” blev ”Erika” – man åtalas för nya bedrägerier.
Tidigare var han Felicia eller Maria. Den här gången dök 30-åringen upp på Facebook som Erika Karlsson och Therese Eriksson. Vilket slutade med att 14 män blev lurade på lite drygt 200.000 i tron att de träffat en kvinna som brydde sig om dem. I flera fall har offren haft psykiska funktionshinder, och flera har utsatts för utpressning och hot.
Till artikeln »

 

Männen du ska se upp för på dejtingsajterna.
Kanske är den stora kärleken en amerikan, kanske är han en soldat på utlandstjänst som inte har råd med resan för att ni ska kunna träffas. Så ser ett typiskt lockbete ut när bedragare försöker lura till sig pengar på nätdejtingsajter.– Det kan drabba vem som helst, men vi ser att kategorin som drabbas ofta är kvinnor som av någon anledning vill ha ett andra liv och uppleva kärleken igen, säger Peter Forsman, expert på Stiftelsen för internetinfrastruktur.
Till artikeln »

 

Marianne föll för kärleksbedragaren: ”Han väckte så mycket känslor”.
Marianne, 53, hade en sorglig kärlekshistoria bakom sig, men ville anstränga sig för att träffa någon ny. Hon gick på med på en dejtingsida, hade nästan gett upp om att hitta någon på nätet när hon träffade den perfekte mannen. Stephen tog henne på en känsloresa, men ville inte åt hennes hjärta – utan hennes bankkonto.
Till artikeln »

 

Dejtingbedragare lurade till sig miljonlån.
En Malmöbo åtalas för grova bedrägerier för att ha tagit miljonlån i fyra kvinnors namn efter att ha träffat dem på dejtingsajter. 23-åringen har sökt kontakt med tjejer på olika dejtingsidor, bla Badoo och Facebook och manipulerat dem till att tro att de ska inleda någon form av relation. Sen tog han miljonlån med hjälp av deras bank-id.
Till artikeln »

 

Sol-och-vårliga på nätet avslöjad.
En misstänkt sol-och-vårliga som opererat på dejtingsajter har kartlagts av polisen i Eskilstuna, skriver TT. 16 kvinnor runt om i landet har fallit för en 23-åring som tillsammans med flera medhjälpare misstänks ha lurat dem på pengar.
Till artikeln »

 

Falsk fotomodell får fängelse
Med ett fotografi av en fotomodell som profilbild och ett fejkat jobb på Expressen gav sig Sollefteåbon ut på nätfiske på en dejtingsajt. Han lyckades lura en kvinna på 52.500 kronor. Nu har han dömts till fängelse för bedrägeri.
Till artikeln »

 

Cathrine avslöjade romans-bedragarna
Hon blev kontaktad via Facebook av en profil som i mycket insmickrande ordalag beskrev att han ville bli hennes vän. Med fortsatt smicker och varma kärleksord försökte romansbedragarna lura Cathrine, 45, på bankuppgifter och stora summor pengar. Det skulle de inte ha gjort.
– Han skrev att jag var så vacker och att han blev så fångad av mitt leende.
– De försökte hjärntvätta mig känslomässigt. Jag bestämde mig för att ta reda på vad det var för dårar.
Till artikeln »

 

Dejtingbedrägerierna i Dalarna ökar
Den nyfunna nätkärleken som ber om pengar kan vara medlem i en utländsk bedragarliga.
I Dalarna har nätdejtare lurats på miljonbelopp. Lyckan över att ha träffat en tänkbar livskamrat på nätet kan snabbt förvandlas till en mardröm. Sol- och vårartricket – romans där den ene bara vill lura åt sig pengar – är gammalt.Men den oändliga arenan, i form av internet, är ny.
– Vi misstänker ett stort mörkertal. Många skäms, säger kommissarie Anders Stikå.
Till artikeln »

 

”Romans-bedragarna” lovar kärlek och närhet
De lovar kärlek och närhet men vill bara ha dina pengar. En västsvensk kvinna blev lurad på 400.000 kronor av en man som påstod sig vara amerikansk militär. Nu varnar polisen för romansbedragarna.– Hela strategin går ut på att du längtar efter någon. Det finns en stor skam hos de som blir lurade, säger Magnus Lindegren, kommissarie med ansvar för bedrägeriutredningar vid Göteborgspolisen.
Till artikeln >>

 

Sol- och vårad kvinna hördes i ”Nigeriahärvan”
Trots att den tyska kvinnan blev varnad fortsatte hon att betala ut stora summor pengar, närmare 700 000 kronor, till storbedragaren i Trollhättan. På torsdagen hördes hon av tingsrätten i Vänersborg när rättegången i den så kallade Nigeriahärvan fortsatte.
Till artikeln »

 

Relationsexperten Eva Rusz från Aftonbladet lurad av nädejtare.
Efter fem år som frånskild kände relationsexperten Eva Rusz, 57, att det var dags att träffa någon. Och bestämde sig för att ge nätdejting en chans. – Jag som verkligen har huvudet på skaft blev ändå lurad, säger hon..
Till artikeln »

 

30-åring lurad av dejtingskojare.
Kontakten på nätdejtingsidan utgav sig för att vara kvinna och förtjust i den 30-årige Härnösandsbon. Kvinnan hävdade att hon var i ekonomiskt trångmål och i akut behov av pengar. Mannen lånade ut totalt 70.000 kronor. Men han blev lurad på både kärleken och pengarna.
Till artikeln »

 

Polismyndigheten varnar:”Bedragare tar kontakt via dejtingsidor på internet”.
Polismyndigheten i Västmanland får varje månad in anmälningar om bedrägeri från personer som trott att de har träffat sitt livs kärlek på dejtingsidor på internet.
Polisens uppmaning:skicka aldrig pengar till någon du endast har haft internetkontakt med.
Till artikeln »

 

”Anette” blåst på 500. 000 kronor
I juli 2012 får Anette kontakt med Adam Öhman på nätet. Hon vet inte att han fortfarande avtjänar ett fängelsestraff. Efter fem månader är hon pank.
Till artikeln »

 

–”Jag vill varna andra för Adam”
Susanna Östberg, 45, blev sol-och-vårad och blåst på alla sina pengar: ”Jag trodde att han älskade mig”. Hon förstod tidigt att något var galet. Adam Öhman, 42, behövde ideligen låna pengar och slingrade sig om skälen. Han skämdes över trassliga affärer, tänkte hon. Nu tror hon att han ljög även om sina känslor.
Till artikeln »

 

Polisen varnar:”FÖR ALDRIG ÖVER PENGAR”
Dra öronen åt dig så fort personen utger sig för att vara en amerikansk eller brittisk officer.Googla bilderna du får, det kan visa sig att de tillhör oskyldiga personer som blivit kapade eller rentav föreställer karaktärer ur en tv-serie. Låt dig inte luras av att ni har haft kontakt under flera månader innan pengafrågan kommer upp, det är en medveten strategi. Om pengar kommer på tal, är det en stor varningslampa.Som anhörig till någon som drabbas, var uppmärksam och ställ frågor. Låna inte ut pengar!
Till artikeln »

 

My, 41, blåst på 40.000 av kärleksbluffare.
My Biyikliev, 41, från Åstorp trodde att hon hittat mannen i sitt liv och snart skulle de gifta sig. Men allt slutade i katastrof.Nu är hon lurad på både kärleken och över 40 000 kronor.- ”Jag är helt slut och kan inte betala min hyra och min telefonräkning, jag har varit så dum. Det är pinsamt”, säger hon.
Till artikeln »

 

Aftonladet TV, Brottscentralen:” Fler offer för sol- och vårande bluffsoldat”.
I onsdagens avsnitt av Brottscentralen (5 feb 2014) visades reportaget om ”Agneta” som lurades på nära en miljon kronor av en man hon trodde var en själsfrände. Redan på onsdagskvällen började ytterligare kvinnor höra av sig till Brottscentralen. Filippas vän Adam såg inslaget om bluffsoldaten och kopplade snabbt ihop det med vännens nya internet-dejt.
Till artikeln »
Till videoinslaget »

 

Så avslöjar du dejtingskojarna på nätet. Nätdejtingen har exploderat. Varje månad loggar över en miljon svenskar in på olika dejtingsidor. Slipp bli lurad på den Stora Kärleken- så här avslöjar du bedragaren.
Till artikeln »

 

Romance scams: Bedragare på kontaktsajter lurar dig på pengar.
Metoden följer ofta en specifik mall. Bedragarna skapar en falsk profil av en person som på pappret ser ut att vara en perfekt partner. En bild som föreställer en snygg kille eller tjej, bra egenskaper, fast jobb, ingen familj, inga laster.
Till artikeln »

 

Lurad av kärleksbedragare.
Veronika är en av tiotusentals kvinnor som är utsatta för ”bezness”, kärleksbedrägeri, satt i system för att lura till sig uppehållstillstånd i Europa.
Till artikeln »

 

Lurad av dejtingbedragare
Mannen fick i onsdags ett mejl från ett företag . Frågan handlade om 50-åringen var intresserad av intima kontakter – i så fall skulle han skicka sina personuppgifter och bankkontonummer. 50-åringen följde instruktionerna och såg att 334 kronor dragits på hans konto.
Till artikeln »

 

Sol-och-vårade män känner sig dubbelt utsatta
Även män kan bli sol-och-vårade och kan känna sig dubbelt utsatta. De uppfattar det som ett social stigma att ha blivit lurade av en kvinna, samtidigt som det är svårt att bli trodd av myndighetspersoner. Det framhåller advokat Mats Österholm, som företräder två män som blivit lurade av en 44-årig kvinna. Tillsammans blev de av med drygt 20 miljoner kronor.
Till artikeln »

 

Ensamma med hög moral riskerar att bli lurade Bedragare behöver ha stor skådespelar­talang. Men de behöver också möta ”rätt” person att lura. Bedragaren kan till exempel satsa på ett offer som har stor medkänsla med andra och lever efter normer som går ut på att man ska hjälpa människor i nöd. En person utan sådana normer skulle kanske lättare bli misstänksam. Att bedragaren också är en ”god lyssnare” får motparten att känna sig betydelsefull. Detta visar sociologen Markus Arvidsons forskning, som har studerat samspelet mellan bedragare och deras offer.
Till artikeln »

 

”Jag var nära att ta mitt liv”
Björn tappade sin tillit till andra människor när han insåg att kvinnan han varit ihop med i tio år hade lurat honom på flera miljoner. På kvällen var han nära att ta sitt liv.
Till artikeln »

 

Dejtingbedragare charmade även barnen
Barnen blev stormförtjusta i Marias nye partner och hon såg fram emot ett lyckligt familjeliv. I stället blev hon av med stora summor pengar. Han dömdes till fängelse.
Till artikeln »

 

Skammen gör att få anmäler romansbedrägeri
Ofta är det svårt att bevisa att någon blivit sol-och-vårad, särskilt om bedrägeriet skett via nätet. Anders Olofsson på Stockholms­polisen har lång erfarenhet av att utreda den här typen av brott. Nu uppmanar han alla att vara hälsosamt vaksamma när de är ute på chattsidor eller dejtningssajter.
Till artikeln »

 

”Sol-och-vårare anpassar sina lögner skickligt”
Sol-och-vårare är inte alltid bättre än andra på att ljuga, men de har en osedvanlig förmåga att spana in personer som är tacksamma att lura. Det menar Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Han forskar om hur människor använder sig av lögner och studerar också vittnespsykologi.
Till artikeln »

 

E-kontakt ser allvarligt på dejtingscam.
– ”Vi tar ansvar för allt som händer på vår sajt. Säkerheten har högsta prioritet”. Det säger Karin Boo, pressansvarig på dejtingsajten E-kontakt.se
Till artikeln »

 

Sol-och-våraren häktad för bedrägerier
Bedragaren Frank Sandberg, häktades på fredagen vid Norrköpings tingsrätt, som misstänkt för två bedrägerier och ett försök till bedrägeri.
Till artikeln »

”De står med blommor och väntar på Arlanda
Ibland står det flera stycken förväntansfulla män och väntar på Arlanda – på samma kvinna vars flygbiljett de betalat. De väntar, väntar och väntar. Men när deras hjärtas dam inte dyker upp gör skammen att väldigt få polisanmäler händelsen.
Till artikeln »

 

Dejtingsajten Match.com: ”-Man ska vara försiktig”
Bedrägerier förekommer i nätdejtingvärlden. Det är inget som match.com, Sveriges största dejtingsajt, förnekar. – ”Iaktta samma mått av försiktighet när du onlinedejtar som du gör när du dejtar på andra sätt, säger Mårten Forste”.
Till artikeln »

 

”Jag blev också bedragen”
Jag läste i Kollega om Helen som blev bedragen på nätet. Jag drabbades på samma sätt i somras, fast i mitt fall kallade sig mannen Rex Edward. Han säger att han härstammar från Dublin, bodde ett tag i Liverpool och flyttade till Nevada för att leta efter olja och att han nu bor i Panama.
Till artikeln »

 

”Han verkade så charmig”
Therése Eriksson från Dalarna försöker hjälpa andra som blivit ”sol-och-vårade”. Själv märkte hon till slut att mannen hon träffat genom nätet både stal pengar från henne och hade kontakt med flera kvinnor under tiden de levde tillsammans. Uppemot hundra kvinnor säger sig ha blivit lurade på pengar, smycken och andra värdefulla tillgångar av honom.
Till artikeln »

 

Gunilla lurades på flera hundratusen
Cancersjuka Gunilla är änka sen många år och sökte kärleken på nätet. Hon råkade ut för bedragare som utgav sig för att vara amerikansk marinkårsofficer stationerad i Afghanistan och som fick henne att skicka stora summor pengar.
Till artikeln »

 

Offer använder nätet för att varna andra
Nätet har gjort det lätt för romansbedragarna att hitta sina offer. Men nu slår de lurade tillbaka. Nätet kan också hjälpa tilltänkta eller drabbade offer att avslöja bedragarna. På Facebook finns en särskild sida för dem som råkat ut för ”sol-och-vårare”. Där berättar männi­skor som blivit utsatta sina historier varnar också för olika romansbedragare.
Till artikeln »

 

Ligor söker sig till nätet
Allt fler kvinnor blir lurade på nätet att betala pengar till utländska män som lovar evig kärlek eller möjlighet till snabba vinster. Männen bakom den typen av bedrägerier opererar från Nigeria, Ghana och andra västafrikanska länder, ibland också från Storbritannien.
Till artikeln »

 

Hon blev förälskad i en sol-och-vårare
”Lena” talar ut om hur hon blev lurad på runt 500 000 kronor av en man som utgav sig för att vara hög officer på uppdrag i Afghanistan.
Till artikeln »

 

Hon lurar män på jättebelopp på nätet
Hon kallar sig Sackey Wasky och blåser svenska och norska män på hundratusentals kronor på nätet. I dag kan Aftonbladet visa hur kända dejtingsajter blir vägen till tömd plånbok för hundratals ensamma män.
Till artikeln »

 

Lurad änka lurades själv
Tragedin började när kvinnan blev änka. Hon tog sin tillflykt till Internet och olika kontakt-sajter. Där föll hon platt för en person som påstod sig heta David M Rodriguez och utgav sig vara hög officer i den amerikanska militären.
Till artikeln »

 

”Hur kunde jag låta henne lura mig?”
”Hur kunde jag låta mig luras? Sol-och-vårare ska ju vara inställsamma män som lockar oskuldsfulla kvinnor.Jag har inget bra svar på frågan. Hon var charmig och snygg i mina ögon. Jag hade levt ensam och längtade efter att dela mitt liv med någon. Så enkelt är det nog.”
Till artikeln »

 

Sol-och-vårare använder sig gärna av internet
Internet har blivit en attraktiv arena för sol-och-vårare, eller ”romansbedragare” som de kallas i dag. Anders Olofsson på Stockholmspolisen befarar att den här typen av brottslighet kommer att bli ett ännu allvarligare problem än i dag.
Till artikeln »

 

Ny metod lurar dig på dejtingsidor
Polisen ser nu en ny typ av bedrägerier, det handlar om dejtingsajter där ett hundratal lurats den senaste tiden. Man utger sig för att vara något exotisk, till exempel en amerikansk soldat på uppdrag i Afganistan eller Irak, eller en doktor som jobbar för Läkare utan gränser, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid citypolisen i Stockholm.
Till artikeln »

 

Kvinna blåst av falsk soldat på Facebook
Helena lurades att betala över 10.000 kronor till en ”amerikansk soldat” på Facebook. Sol-och-vårare har funnits i hundratals år men med sociala medier tar de nya former.
Till artikeln »

 

riherrinna föll för romansbedragare
I en lång intervju i Expressen går friherrinnan Catharina Bonde ut med att hon blivit lurad av en romansbedragare, även kallad sol och vårare. Hon blev av med hundratusentals kronor innan hon förstod att hon blivit lurad och tog kontakt med en advokat och polisen. Mannen dömdes för grovt bedrägeri till ett år och sex månaders fängelse i februari 2004, och skulle också betala tillbaka 765 000 kronor. Några pengar har hon aldrig fått för han hade inga att betala med. Mannen har nu gått bort.
Till artikeln »

 

Kvinna blev lurad på 200.000 via dejtingsajt
Mannen utgav sig för att vara amerikansk militär i Afghanistan. ”Vi höll på att prata och chatta med varandra i över ett år. Men det har kostat. Jag har lagt ut runt 200.000 kronor, på det här.”
Till artikeln »

 

Kerstin vill varna andra
Kerstin var nära att gå på en dejtingbluff. För någon månad sedan fick hon kontakt med en man som utgav sig för att vara en arméläkare stationerad i Kabul i Afghanistan men som snart skulle pensionera. Nu vill hon varna andra.
Till artikeln »

 

FOREX: ”Vi har blivit varse bedrägeriförsöken” När Helena blev lurad att skicka över 10.000 kronor via Western Union försökte personalen på Forex stoppa henne. Kommunikationschefen Tom Friberg säger att de vill få kunden att tänka till en extra gång.
Till artikeln »

 

Härifrån opererar kärleksbedragarna
Här är kärleksbedragarnas kommandocentraler: Internetcaféer i Ghanas huvudstad Accra. Den som skickar pengar dit får inte tillbaka en krona. Svenska poliser och åklagare kan inte komma till de drabbades hjälp.
Till artikeln »

 

Bedrägerierna frodas bland fattigdom och enorm arbetslöshet
Till ambassaden i Abuja, Nigeria, kommer det varje vecka flera e-postmeddelanden från personer i Sverige som lurats på stora belopp. Regeringar över hela världen varnar för kärleksbedragarna från Ghana. Flera personer har blivit lurade på stora summor.”Det är lite av en industri”, säger Markus Lundgren, förste ambassadsekreterare.
Till artikeln »

 

Så söker dejtingbedragarna trovärdighet
Bedragare från Ghana har lyckats bli Facebookvänner med socialdemokratiska kommunalråd i Norrbotten. Anledningen är, enligt en IT-säkerhetsexpert, att använda de kända politikerna som dörröppnare.
Till artikeln »

 

Dejtingsajter på nätet blir plattform för bedragare
Så kallade romansbedrägerier 
där människor luras på pengar ökar. Men mörkertalet är stort och ökningen sker över hela landet. Det finns 
bedragare som specialiserat sig på dejtingsajter och fångar upp offer där, säger Anders Stikå, chef för bedrägeriroteln i Falun.
Till artikeln »

 

Varnar för falska soldater
Danmark: flera danska kvinnor har lurats på pengar av personer som utgett sig för att vara amerikanska soldater stationerade i Afghanistan. Enligt polisen är bluffen känd från andra europeiska länder.
Till artikeln »

 

Dejtingsajter varnar för nätbedragare
Sara, 37, är inte ensam om att ha fallit offer för en bedragare på en dejtingsajt. Efter gårdagens artikel har ett dussintal andra kvinnor hört av sig till Expressen med historier om utländska uppvaktare som plötsligt hamnat i penganöd.
Till artikeln »

 

Kärleksbedrägerier på nätet ökar kraftigt
Gamla tiders sol-och-vårare har flyttat över till internet. Kärleksbedrägerierna på dejtingsajter ökar i samma takt som internet blir tillgängligt för allt fler.
Till artikeln »

 

Benny Johansson lurades på 50.000 kronor
Benny Johansson, 43, hittade kärleken på en dejtingsajt och lurades av en rysk kvinna. 50 .000 kronor senare insåg han sitt misstag.
Till artikeln »

 

Hon lurades av bedragare på dejtingsajt
Bedrägerier på internet är en brottslighet som ökar kraftigt och även de som söker en partner på nätet drabbas. Polisen får in flera anmälningar i veckan av människor som lurats vid nätdejting.
Till artikeln »

 

Många luras av kärleksannonser på Facebook
Många gör aldrig en polisanmälan eftersom de skäms för att ha skickat tiotusen euro till Afrika. Banker rapporterar om besynnerliga transaktioner och lån. Och pengarna är sannolikt borta för gott.
Till artikeln »

 

Liselotte nära att bli lurad på dejtingsajt
En man som påstod att han var officer i Irak lurade till sig närmare 500.000 kronor av en svensk kvinna. Liselotte från Jämtland träffade på samma man – men undvek att bli lurad.– ”Jag har förstått att något har varit fel med honom”, säger Liselotte.
Till artikeln »

 

Polisen: bedrägerier på dejtingsajter anmäls sällan
Per Thelin, förundersökningsledare hos polisen, tror att mörkertalet kan vara stort. ”Det här är ett sådant brott där man kan känna sig dum att man har gått på det”, säger han.
Till artikeln »

 

Nätdejtare luras på internet
Många är de som funnit kärleken på internet. Men det är inte bara kärleken som går att hitta på nätdejtingsajterna. Det finns även de som råkat ut för sol-och-vårare och bedrägeriförsök. På dejtingsajten E-kontakt blev en kvinna kontaktad av en man från Ghana.
Till artikeln »

 

”Carlitto” lurar sina nätdejter
Han lockar kvinnorna med evig kärlek och tar deras pengar. Therése, Kristina, ­Therese och Åsa är alla lura­de av Carl ”Carlitto” Eriksson, 41. Nu vill de varna andra. Hans specialitet är ensamma mammor. Redan år 2007 dömdes han för att ha lurat 23 kvinnor.
Till artikeln »

 

Han lurade kvinnor – i hela Sverige
”Ryan”, 31, är en av Sveriges värsta sol-och-vårare. Han har lurat kvinnor på hundratusentals kronor och jagas nu av polisen. ”Jag betalar fortfarande av skulder på 10.000 kronor i månaden”, säger ett av offren till Efterlyst.
Till artikeln »

 

Webbsidor kartlägger bluffkvinnorna – så vet du om du blir lurad
Allt fler svenska män blir lurade att betala pengar till kvinnor de nätdejtar i öststater eller Asien. Eftersom få polisanmäler är bedrägerierna svåra att komma åt – men på internet finns hjälp att kontrollera om kvinnan du mejlar med finns på riktigt.
Till artikeln »

 

Så lurar ”Irina” svenska män
Tio kärleksfulla mejl under en månad. Så lång tid tog det innan Irina Vostrilkova från Cheboksary i Ryssland bad Mats Olofsson från Gubbängen om 500 euro för en biljett till Sverige. Problemet är att Irina inte finns – och hundratals förhoppningsfulla nätdejtare luras på pengar varje år.
Till artikeln »

 

Varning för digitala kärleksbedrägerier
Nu varnar polisen för sol- och vårare på nätet. Detta efter att en kvinna drabbats av en webbdejtande bedragare. Han lurade av henne nära en miljon kronor innan polisen kunde sätta stopp för kärleksbedrägerierna. Kvinnan fick kontakt med ”Mr Right”, som han kallade sig, på en dejtingsajt. En ömsint och bildskön man, bosatt i England.
Till artikeln »

 

Kärleksbreven lurar män från väst
De skriver kärleksfulla brev till människor i väst som söker kärleken via internet. Men i själva verket är de bedragare som försöker lura av sina offer stora summor pengar. Hur många svenskar som går i fällan är okänt för polisen. UNT-reportern Per Johansson började brevväxla med ryska ”Anastasiya” för att få reda på mer om fenomenet Romance Scam, kärleksbluff.
Till artikeln »

 

Gunnar lurades på tusentals kronor
Han hade aldrig blivit sedd och fått sådana komplimanger tidigare. Det var därför Gunnar, 57, blev förälskad i den bedragare han mejlade till. Men känslorna kostade honom tusentals kronor – och slog hans liv i spillror.
Till artikeln »

 

”Sol-och-våraren saknar empati”
Görel Kristina Näslund, doktor i psykologi, svarade på frågor om varningstecken och hur man kan göra för att avslöja en bedragare.
Till artikeln »

 

Risk att dejta bedragare på nätet
När fler och fler dejtar på nätet så lockas också fler bedragare till dejtingsajterna. Mia Göthlin som dejtat på nätet i flera år tänker på säkerheten när det blir dags att träffa någon ”face to face”.
Till artikeln »

 

Sol-och-vårare lurade kvinna på 200.000 kr Kvinnan i Ystad fick kontakt med mannen på Facebook. Han påstod sig vara bosatt i London och förutom Facebook hade de även kontakt via mejl och telefon, skriver Ystads Allehanda. Hon blev förälskad och nästan ett år senare hade hon betalat 200 000 kronor till honom – utan att ha träffat honom. Kvinnan har nu anmält sol-och-våraren till polisen
Till artikeln »

 

Kvinna bedragen på halv miljon En kvinna i Blekinge lurades att betala nästan en halv miljon kronor till en bedragare på Facebook som presenterade sig som en frånskild militär, skriver Blekinge Läns Tidning.
Till artikeln »

 

”Jag är en kärleksfull, kristen, ärlig och positiv tjej” Personen på Facebook kallade sig för Mary Hoges. Enligt hennes sida är hon från Ghana och jobbar hon som hårfrisörska i Los Angeles.Men hon är fejk. Bakom kontot döljer sig bedragare. NSD lyckades få kontakt med ”Mary Hoges”.
Till artikeln »

 

Bedragen kvinna blåste bedragare
Den 34-åriga fembarnsmamman som utsattes för en sol- och vårare gillrade en fälla som fick polisen att gripa honom. Det hela började när hon träffade en man via en dejtingsida på internet. Mannen uppgav att han var 44 år gammal och arbetade som skattejurist. Som om inte det vore nog så uppgav mannen att han dessutom ägde ett säkerhetsföretag och bodde på en herrgård i Halland.
Till artikeln »

 

Dejtade på nätet – blev bedragen på en miljon kronor
Kvinnan fick kontakt med ”den rätte” på en dejtingsajt. Efter ett tag började han få problem och hon skickade pengar för att klara honom ur knipan. Men mannen visade sig vara en bedragare. Nu är kvinnan nästan en miljon fattigare.
Till artikeln »

 

Hon blev bedragen på dejtingsajt
Olivera, 41, lurades på tusentals kronor av bedragare på en nätdejtingsajt. Den vackra och charmiga cyprioten var en lurendrejare. – ”Man kan tycka att jag var en ärthjärna, men den här killen opererade så professionellt”, säger hon.
Till artikeln »
Så känner du igen en sol-och-vårare
Till artikeln »

 

Amerikanska militären varnar
I många fall utger sig bedragarna för att tjänstgöra i den amerikanska militären. Problemet är så pass omfattande att även den amerikanska militären gått ut och varnat ”alla som dejtar på nätet” för fenomenet de kallar för ”romance scams”.” Var försiktig med personer som påstår sig vara amerikanska soldater och som säger sig tjänstgöra i Irak, Afghanistan eller någon annanstans,” skriver arméns brottsutredningscentral på sin hemsida.
Till U.S Army CIDs hemsida »

 

Annonser