Goda råd & Tips

Det första och allra viktigaste rådet är: ge ALDRIG, ALDRIG pengar till någon som ber om det.
Om någon ber dig om pengar är det en signal att personen kanske inte har de bästa avsikter med sitt dejtande. Avsluta ALL kontakt med den personen.

 

Glöm inte ditt sunda förnuft när du dejtar på nätet!
Det bästa är att vara lagom på sin vakt i mötet med nya människor i alla livets situationer, och det är sunt förnuft som gäller även för nätdejting.

 

Ifrågasätt orealistiska uppgifter.
Ifrågasätt kritiskt ifall ditt partnerförslags uppgifter verkar orimliga. Om det verkar vara för bra för att vara sant så är det nog det! Det finns tyvärr personer, både på nätet och i verkliga livet, som livnär sig på att lura andra människor. Redan när man kommunicerar med varandra via mejl är det bra att vara lyhörd för signaler hos den man kommunicerar med som kan tyda på att han eller hon har bedrägliga avsikter.

 

Var försiktig med att lämna ut dina uppgifter
Ge inte ut ditt riktiga namn, bostadsadress, telefonnummer eller var jobbar. Tänk på att skydda din anonymitet! Komma ihåg att sådan information INTE kan tas tillbaka.
Vill du kunna prata i telefon med folk på ett tidigt stadium kan det vara klokt att skaffa ett anonymt kontantkort. Var vaksam om motparten efterfrågar mycket personlig information.

 

Var uppmärksam på bilder
De är lätt att ljuga på nätet.  Ibland används stulna bilder av oseriösa dejtare och bedragare, ofta fotomodelliknande bilder för att locka till sig så många kontakter som möjligt. Om personen har en presentationsbild eller skickar bilder på sig själv, gör du enkelt en bildsökning på fotosökmotor som Google Bildsök , Google Image Reverse för mobil/surfplatta eller Tineye.com för att se var de dyker upp. Det händer även ofta att personer har profilbilder som visar dem vid en mycket yngre ålder än vad verkligheten visar, så be att få se flera bilder. Om de INTE har en bild så bör man vara lite misstänksam och efterfråga bilder. Och om personen mot all förmodan inte äger någon mobil, kamera eller har någon bild på sin dator, kan han eller hon be någon vän ta ett foto.

 

Stäm videoträff
Nöj dig inte med bilder. Stäm videoträff med din onlinedejt på Skype eller Facetime. Om personen inte är villig att ställa upp, inte hinner, inte har någon kamera etc. är det ett varningstecken. Likaså om personens kamera ständigt är ”sönder”.

 

Ha inte för bråttom
Om personen vill träffa dig på direkten, betyder det inte att det har uppstått kärlek vid första ögonkastet. Likaså om de genast vill gå över till att chatta via t.ex Messenger eller Skype eller via webcam så ska du vara lite extra vaksam. Detta är det vanliga scenariot när det gäller dejtingbedragare. Känner du att det gått lite för fort framåt, så var inte rädd för att backa, eller dra dig ur. Men ibland bygger de istället sakta upp ett förtroende, och det  handlar ofta om flera månader av både telefon och internetkontakt. Målet är att offren ska få ett förtroende för bedragaren.

 

Ställ kontrollfrågor
Hävdar din onlinedejt att hen är från Paris? Ställ kontrollfrågor om exempelvis sevärdheter och kulturella evenemang i staden men fråga också var personen bor. Om personen inte är bekant med varken de ikoniska landmärkena eller bostadsområdena är hen troligtvis en bedragare.

 

Kolla deras onlineprofiler
I dag är de flesta aktiva på Facebook, Twitter och eller andra sociala forum. Be om din onlinedejts profil och kontrollera den. Har personer inga eller få vänner, inga taggade bilder eller ingen aktivitet på sitt konto är det ett varningstecken. Likaså om personens vänner verkar vara slumpvis utvalda personer med lika skumma profiler.

 

Träffas på allmän mötesplats
När ni chattat länge kanske det känns som att ni känner varandra, men det gör ni inte. De första gångerna bör ni träffas på en plats det finns andra människor – inte hemma hos någon av er. Berätta alltid för någon vem du ska träffa och var du är. Lämpligt är att ta en fika, börja aldrig med heldagar eller långa middagar. Ett knep är att redan innan dejten säga att du har tvättid 1,5 timme efter dejten. Ett annat är att be en vän att ringa dig efter cirka 1 timme. Detta är bra ur ett säkerhetsperspektiv också.

 

Dejtingsajter
Gå med i en av de stora dejtingsajterna där det ofta finns gott om seriösa singlar.
De större kända dejtingsajterna tar bort profiler som misstänks vara oseriösa.
Om du blir utsatt för något, meddela dejtingsajten vad som hänt så att de kan hålla koll på personen.

 

Mer läsning
Läs gärna den mycket informativa artikeln på Internetsweden, som drivs av IT-experten Peter Forsman:  ”Romansbedrägerier – en lite mer berättande studie”

 

Fler fakta, råd och tips

 

Annonser